Het lijkt misschien een vreemde vraag: betaal je zelf je autoschade of claim je de schade bij de verzekering? Toch is de vraag niet zo vreemd als het in de eerste instantie lijkt. In veel gevallen is het wel degelijk verstandig een schade zelf te betalen.
Premiestijging door geclaimde schade
Wanneer je zelf schuldig bent aan de aanrijding, is het voor de verzekeraar niet mogelijk de schade te verhalen op de tegenpartij. Je verzekeraar vergoedt dan de schade van de tegenpartij en, als je allrisk verzekerd bent, ook je eigen schade. Wanneer je allrisk verzekerd bent, kun je schade door een eenzijdig ongeval ook bij je verzekeraar claimen. De verzekeraar vergoedt dan de schade, wel gaat de verzekeringspremie in veel gevallen omhoog.
Hoe zit dat?
De premie van je autoverzekering is voor een groot deel afhankelijk van je schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren geeft aan op welke trede op de bonus-malus ladder je wordt ingeschaald. Aan iedere trede hangt een kortingspercentage. Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, stijg je één trede en daarmee stijgt de korting op de verzekeringspremie.
Wanneer je verzekeraar een schade vergoedt, gaan je schadevrije jaren vaak met 5 jaar naar beneden. Dit betekent dat je op een lagere trede op de bonus-malus ladder terecht komt. Het kortingspercentage gaat hiermee ook naar beneden. De premie gaat dan omhoog. Bovendien duurt het weer een aantal jaar voordat je op het oude premieniveau bent.
Vraag altijd advies
Als je dit omrekent in bedragen, komt er vaak naar voren dat je door de verhoogde premie uiteindelijk meer betaalt dan dat de schade gekost heeft. In sommige gevallen kun je daarom veel beter de schade zelf bekostigen. De verzekeraar of tussenpersoon kan voor iedere situatie berekenen of het verstandig is de schade te claimen. Vraag daarom altijd om advies!
No-claim beschermer
Met een no-claimbeschermer kan je jaarlijks één schade claimen zonder dat de premie omhoog gaat. Er zit echter een addertje onder het gras. De premie gaat niet omhoog, maar de schadevrije jaren dalen wel degelijk. Dit merk je vaak pas wanneer je over wil stappen naar een andere verzekeraar.
Als je bijvoorbeeld na 2 jaar (en 2 schademeldingen) wil overstappen naar een andere verzekeraar, kom je er achter dat je schadevrije jaren zijn gezakt van 8 naar -2. De premie zal veel hoger uitkomen en daarbij zal je door de negatieve schadevrije jaren niet bij iedere verzekeraar geaccepteerd worden. En dat terwijl de geclaimde schades relatief klein waren. Je wordt zo min of meer gedwongen om bij de huidige verzekeraar te blijven terwijl andere verzekeraars veel voordeliger kunnen zijn.